Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія - http://kozadm.cg.gov.ua/old
back

Застереження для грибників

01 серпня 2018

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області застерігає при збиранні грибів, бути надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

 

Забороняється:

- вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

- займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

 Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

усі їстівні гриби мають приємний смак;

отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;

усі гриби в молодому віці їстівні;

личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;

сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

 

Радимо:

- купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

- збирати і купувати тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.



Забороняється збирати гриби:

• якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

• поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

• невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

• з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

• ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

• "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;

не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

не куштуйте сирі гриби на смак;

ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;

обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

 

Читати також: Небезпечне «тихе полювання»