Козелецька РДА
      Анонси












                                
                                
                                
                                
                                
                                
                                
                                

                                Назад

                                Застереження для грибників

                                Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області застерігає при збиранні грибів, бути надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

                                 

                                Забороняється:

                                - вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

                                - займатися будь-якими іншими видами самолікування.

                                 

                                 Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

                                усі їстівні гриби мають приємний смак;

                                отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;

                                усі гриби в молодому віці їстівні;

                                личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

                                опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

                                цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

                                отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;

                                сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

                                 

                                Радимо:

                                - купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;

                                - збирати і купувати тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

                                
                                
                                

                                Забороняється збирати гриби:

                                • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

                                • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

                                • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

                                • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

                                • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

                                • "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;

                                не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

                                не куштуйте сирі гриби на смак;

                                ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

                                гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

                                при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;

                                обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

                                не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

                                гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

                                значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;

                                суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

                                 

                                Читати також: Небезпечне «тихе полювання»

                                Назад



                                20 Серпня 2018 15:41
                                02 Серпня 2018 10:28
                                18 Липня 2018 16:16
                                10 Липня 2018 15:25
                                13 Червня 2018 10:38
                                11 Червня 2018 14:11
                                07 Червня 2018 15:39
                                19 Квітня 2018 18:06
                                12 Грудня 2017 11:10
                                21 Серпня 2017 15:57

                                Чи задоволені Ви роботою ЦНАП та умовами, створеними для відвідувачів?